Schaatsnieuws WIJDEMEREN

Ankeveense Plassen - Kortenhoefse Plassen - Loosdrechtse Plassen

 

 

Teken het Gastenboek

Wijdemeerse_IJsclubs

Tweets en meer

metingen De Arend

verwachting Kortenhoef e.o

ijsprognose

temperatuurtrend

Combinatieverwachting ECMWF - GFS

Historie

Eerdere berichten van winter 2020-2021

Dit is slechts n pagina van Weerstation De Arend.
Hier ziet u alles.
Teken het Gastenboek

Bericht No. 33
 van 11-01-2024 10.00 uur
 

Bericht no. 33 - De Invasie is begonnen

15-daagse KNMI

Guidance lange termijn KNMI


Video: De Hagenees- Kortenhoef - 11-01-24
 


Video: De Hagenees- Westbroek - 10-01-24
No.33 De invasie is begonnen

Met waarschijnlijk de laatste matige vorst van deze week op het vizier was het voor veel mensen reden genoeg om toch de ijzers onder te binden. Elders in het land was het wellicht bijna een strenge vorst met -9,5 graden maar hier hadden we hier ook een koude nacht maar met  slechts -6,5 graden is dit toch een stuk minder. Al vroeg kreeg ik berichten door vanaf Naarden over vele auto's maar ook de plassen in Ankeveen werden snel gevuld. Op 't hol in Loosdrecht waren een aantal schaatsers maar een stuk minder. Helaas moest toch ook de ambulance weer uitrukken en stond toezicht al steevast op het Bergse pad. Waar de dag begon met een lekker opkomend zonnetje werd om 10 uur stipt een deken van wolken tevoorschijn getoverd. Jammer voor het plaatje maar wellicht dat het voor de schaatsers iets minder aantrekkelijk wordt om de baan op te gaan. Veiligheid gaat immer boven alles. Vooruitzichten voor het weer, vannacht nog kan op een klein beetje vorst maar dan is het voorbij en nemen de neerslag kansen voor volgende week toe met een dreiging van sneeuw.

No.32 Hij is er weer ....

De of eigenlijk een beetje "onze" Hagenees. Deze keer niet op de Ankeveense plassen maar dat verteld hij zelf wel. Hier en daar werd er geschaatst maar helaas zet de vorst niet genoeg door om het voor de burger stevig en veilig te maken. 1 of 2 personen kan net op 3 tot 5 cm ijs maar er zijn letterlijk en figuurlijk genoeg mensen door het ijs gezakt.

No.31 Te weinig vorst

De ochtend begon prachtig met een een overgang van zwart via oranje naar een blauwe lucht. Echt een dag waar je lekker op de schaats wil stappen maar helaas. We konden niet eens echt spreken over een matige vorst afgelopen nacht maar een plus punt was dat de wind iets minders is geworden. Ik heb alweer de eerste info binnen en op n stukje wordt 5cm dikte gemeten en 10 meter verderop is het gewoon open water. Wellicht dat de komende nacht nog net even een cm extra geeft maar dan gaan we alweer naar de stijgende temperaturen toe althans op de dag.

NO.30 De eerste waaghals

Ondertussen heb ik de eerste filmpjes mogen ontvangen van de populaire schaats hotspots (het Hol en het Bergse pad) en zelfs van een eerste schaatser op een plas in Bussum. Op de punten waar geen wind staat is er een aangroei geweest tot 2,5cm maar op de meeste punten is het slechts 1 cm of gewoon nog open. De wind is hier op dit moment de grootste spelbreker. Kortom, nog veel te weinig om veilig te schaatsen.

NO.29 Het zonnetje komt op, de lucht is blauw,

Teletubbies kom maar gauw zou de ouder generatie nu gaan roepen. Wij daarentegen roepen het liefst "Jack Frost"aan zoals de Amerikanen het noemen. Nou de afgelopen nacht heeft de vorst zich matig laten zien. De buitentemperatuur haalde net de -5 graden en de grastemperatuur net iets over de -6. Gevoelstemperatuur ligt op de -10 graden voor de regio.

Helaas niet genoeg voor een snelle ijsaangroei op open water maar wel voor de slootjes en ondergelopen weilanden. De verwachting is nog twee koude dagen met vorst op de dag zodat er wellicht donderdag rond de 3 4 cm ijs aangroei kan zijn. Niet genoeg om  te schaatsen al zal er vast een enkeling met touwen en spikes te zien zijn.

 


 

 

Beste schaatsliefhebbers,

 
 

U bent hier aan het juiste adres.
Een blik op het kaartje links toont een van Nederlands fraaiste schaatsgebieden.
De Ankeveense plassen hebben door het schone water, de geringe diepte en de redelijk beschutte ligging de naam als een van de eerste grote wateren dicht te liggen.
Later in de vorstperiode volgen de Kortenhoefse plassen en de Loosdrechtse plassen.
Weerstation De Arend, gelegen aan de rand van dit prachtige gebied, houdt voor u in vorstperioden een (veilige) vinger aan de pols. Op deze pagina zult u in n oogopslag alle relevante informatie kunnen vinden:
verloop van temperatuur, wind en eventueel neerslag (elk hele en halve uur ververst)
voorspellingen (altijd actueel)
foto's van de omstandigheden (dagelijks)
Fotoseries van eerdere vorstperiodes vindt u onder historie. 

 

Wijdemeerse IJsclubs


Ankeveense IJsclub

Kortenhoefse IJsclub

IJsclub Loosdrecht

IJsclub Loosdrechtse Plassen

IJsclub de vijfde plas

IJsclub Nederhorst den Berg

Historie

7-15 december 2002

26-12-2008 tot
13-01-2009

29 januari - 13 februari 2012

winter 2016 - 2017

 

4-12 januari 2003

14-20 december 2009

winter 2012 - 2013

 

winter 2017 - 2018

 

11-18 februari 2003

2 -15 januari 2010

winter 2013 - 2014

winter 2018 - 2019

 

27-2 tot 6-3 2005

25-30 januari 2010 en
7-18 februari 2010

winter 2014 - 2015

 

winter 2019 - 2020

19-12 tot 24-12-2007

2010-2011 deel 1
2010-2011 deel 2

2011 deel 3

winter 2015 - 2016

 

 

Actueel verloop van temperatuur, wind en neerslag, gemeten op weerstation De Arend

Voor alle actuele metingen: zie hoofdmenu Metingen De Arend

Buitentemperatuur van de afgelopen 24 uur

 

Buitentemperatuur afgelopen zeven dagen

 

Windsnelheid van de afgelopen zeven dagen

Grastemperatuur van de afgelopen 24 uur

Grastemperatuur van de afgelopen zeven dagen

Neerslag van de afgelopen zeven dagen

Let op:
De grafiek 2nd temperature laat u de grastemperatuur zien. Deze wordt gemeten op 10 cm. hoogte in plaats van de wereldstandaard van 150 cm. Met 'vorst aan de grond' wordt dus deze temperatuur bedoeld. Met name bij een heldere hemel kan het verschil oplopen tot 6 C., dan is het 's nachts aan de grond altijd kouder; overdag, vooral bij zonneschijn, altijd warmer.
Tijdens de sneeuw van afgelopen dagen in februari 2021, lag de grasthermometer tijdelijk onder de sneeuw. Vanaf 09-02-2021 is de thermometer sneeuwvrij gemaakt. Dat zal flink wat invloed hebben op de te meten nachttemperatuur, met name als het helder is; dan is het aan de grond veel kouder. Als overdag de zon schijnt, zijn de verschillen ook flink; dan is het aan de grond veel warmer.

Sneeuw:
Sneeuw vindt u niet direct terug in de actuele metingen.
Sneeuw hoopt zich op in de regenmeter en wordt aan het eind van de dag (vr 24.00 uur) gesmolten.
De neerslag die gedurende de dag wl wordt weergegeven, is van smeltwater.

Actuele voorspellingen voor Kortenhoef, Windy animatie - Zelf weervariabele instellen

 


Sinds kort heb ik een abonnement bij Windy.com; daardoor heb ik actuelere informatie en kan ik u nevenstaande prognose-animatie van Kortenhoef en omgeving aanbieden.
Er wordt gebruik gemaakt van de voorspellingen van de ECMWF.
De ECMWF (European Centre for Medium Range Weather Forecasts) waarvan het KNMI ook deel uitmaakt, beschikt over de krachtigste weercomputers ter wereld. Hun voorspellingen hebben een hoge resolutie en de volgende betrouwbaarheid: de prognoses tot twee dagen vooruit halen tegenwoordig een betrouwbaarheid van 95%. Op een termijn van vier dagen ligt de score iets onder 90% en de vijfdaagse verwachting is in 80% van de gevallen bruikbaar.

De witte punt van de vlag is de locatie van De Arend te Kortenhoef.

U ziet in het voorbeeld de temperatuur.
Met het kruisje kunt u de vlag sluiten. Door op de kaart te klikken op een locatie die u wenst, kunt u zelf een vlag plaatsen.


Met het pijltje kunt u de animatie starten.
Met uw muis kunt u de oranje dagaanduiding snel heen en weer bewegen naar een tijdstip dat u wenst.


Als u klikt op het woord temperatuur naast de oranje thermometer, verschijnt een menu waarmee u zeer veel weervariabelen kunt kiezen.
U kunt o.a. kiezen uit: wind, regen, bewolking, druk en nog veel, veel meer.
Met de plus en min knop kunt u uitzoomen en inzoomen. U kunt maximaal uitzoomen tot verder dan geheel Europa.

Standaard staat de animatie ingesteld op de bodempositie.
U kunt met de schuifregelaar onderaan het menu kiezen voor verschillende hoogtes: o.a. 600 meter - 950 hPa, tot een hoogte van 13,5 km - 150 hPa.

Actuele prognose ijsaangroei van het KNMI

KNMI server down, afb. niet beschikbaar
Nevenstaande prognose is afkomstig van het KNMI.

De eerste afbeelding toont de verwachte ijsaangroei in centimeters.
De tweede afbeelding toont de verwachte temperatuur.

In beide ziet u veel lijnen lopen (de blauwe en de groene). Dit zijn mogelijke afwijkingen. Naarmate de dagen vorderen in de verwachting, worden de afwijkingen altijd groter; veelal geven ze wel zicht op een trend. De rode lijn is de meest waarschijnlijke; de 'operationele' voorspelling welke u in de weerberichten tegen zult komen.

IJsaangroeimodel van Herman Wessels en Henk de Bruin van het KNMI, 1982

Herman Wessels en Henk de Bruin van het KNMI hebben in 1982 een ijsaangroeimodel gemaakt dat gebruikt kan worden onder ideale omstandigheden.

Gemiddeld groeit het ijs bij 5 graden vorst 1 cm. Het is zo dat het eerste ijs dan snel wordt gevormd, maar naarmate het ijs dikker wordt gaat dit langzamer.
Als je tijdens een vorstperiode van 7 nachten achtereenvolgens de volgende temperaturen meet:
-4 | -3 | -4 | -5 | -5 | -4 en -4C dan tel je de waarden bij elkaar op en krijg je een getal van -29.
Als je vervolgens -29 deelt door -5 dan kom je uit op een dikte van 5,8 cm ijs.

Zo zie je dat het tijdens gunstige omstandigheden en lichte vorst nog 7 nachten duurt voordat je op slootjes kan schaatsen.
De vereiste ijsdikte voor slootjes bedraagt 6 cm, voor natuurijsbanen 7 cm, toertochten 12 13 cm en voor een Elfstedentocht tenminste 15 cm.

 

 

 

Actuele prognose ijsaangroei Midden-Nederland van Weerplaza (ondiep water)  

Nevenstaande prognose is afkomstig van Weerplaza.

Deze ijsverwachting voor water tot n meter diep is interessant voor de Ankeveense Plassen, omdat daar de gemiddelde diepte zelfs wat minder is.

 


IJsaangroeimodel van Jan Oude Voshaar

Jan Oude Voshaar heeft in 1998 Wijngaard Wageningse Berg opgezet en 17 jaar geleid. Dit was de eerste commercile wijngaard boven de grote rivieren.
Kennis vergaren over hoe je in Nederland druiven teelt en tot de beste wijn komt f kennis vergaren over ijsaangroei in Nederland. Het lijkt wel heel ver uit elkaar te liggen; het antwoord erop niet: heel goed observeren.

Zijn observaties heeft hij beschreven in 'IJsgroeimodel'. U downloadt het hier.

 

Combinatieverwachting ECMWF en GFS

 ECMWF verwachting temperatuur

GFS verwachting temperatuur

 ECMWF verwachting wind

GFS verwachting wind

 ECMWF verwachting sneeuw

GFS verwachting sneeuw

Zelf animaties van verwachtingen samenstellen: alle modellen - alle parameters -
vele resoluties

10 daagse GFS temperatuurtrend van Institute of Global
Environment and Society IGES
; Een betrouwbare trendsetter

De eerste afbeelding toont de verwachte gemiddelde temperatuur voor de komende vijf dagen. De tweede afbeelding toont de verwachte gemiddelde temperatuur over de daar op volgende vijf dagen. De derde afbeelding toont de globale afwijking van de komende vijf dagen ten opzichte van de normale temperaturen. Wit is normaal, blauw (in gradaties) is kouder dan normaal. Rood (in gradaties) is warmer dan normaal.

Open de afbeelding hier als u hieronder geen afbeelding ziet.

Lees over veiligheid

Eerste vorst aan de grond op 29/30-11-2020 tot -5.0C .
Eerste vorst op 150 cm op 29/30-11-2020 tot -2.2 C.

Het bewijs dat Weerstation De Arend de vinger aan de vorstpols houdt! Een kijkje in het verleden vindt u onder historie.

Wanneer is de volgende elfstedentocht?
HELLMANN koudegetallen

 

 

Actuele temperatuurkaart van KNMI

Actuele windkaart KNMI

Regenradar