Weerstation De Arend in de pers


 


 

11-12-2002

Foto: Ton Kastermans

Schaatsers dol op digitale weerman

Jos Werkhoven houdt met zijn weerstation op internet een vinger aan de pols voor schaatsers die van plan zijn naar het populaire schaatsoord Ankeveen af te reizen.

KORTENHOEF - Jos Werkhoven uit Kortenhoef is een fanaat op het gebied van schaatsen en het weer. Sinds januari heeft hij een weerstation, genaamd De Arend. Alles wat hij meet op zijn dak en in de tuin, publiceert hij op internet. Zijn website biedt daarnaast weersvoorspellingen, inclusief de laatste satellietbeelden en prognoses van de ijsgroei. Voor schaatsliefhebbers is de website http://www.dearend.nl/weer deze dagen dus extra interessant, want ze kunnen er precies op zien hoe koud het vannacht was in het plassengebied.
Diep in zijn hart had Werkhoven gisteren al graag willen schaatsen op de Ankeveense Plassen, maar hij kon dat niet maken aangezien hij andere schaatsers via internet waarschuwt voor gevaarlijk ijs. Werkhoven trok er daarom niet op uit met zijn schaatsen, maar met een digitale camera en een meetinstrument om de conditie van het ijs vast te leggen. Hij houdt voor de schaatsers een vinger aan de pols en hoopt dat liefhebbers van natuurijs eerst op internet kijken, alvorens ze naar Ankeveen afreizen. De praktijk leert dat Ankeveense sites inderdaad een piek vertonen als het vriest. Ook die van De Arend aan de Koninginneweg.

,,Toen ik hier 24 jaar geleden kwam wonen was het meteen een heerlijk strenge winter. Ik maakte een fantastische ontdekkingstocht door het hele gebied", vertelt Werkhoven. Op 19 januari van dit jaar begon de uitgever een weerstation. In de tuin meet hij de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtdruk. Op het dak van zijn woning meet hij de windsnelheid, zodat zijn computer zelfs de gevoelstemperatuur (wind chill) kan uitrekenen. Opgeteld vormen de gegevens informatieve grafieken over het Kortenhoefse weer van de afgelopen dag, week en maand. Op de website staan bovendien prachtige weerkaarten die Werkhoven rechtstreeks en automatisch van internet plukt. ,,Op internet vind ik echt juweeltjes met voorspellingen en mooie overzichten", vertelt Werkhoven, die zich buitengewoon interesseert voor klimaatveranderingen.

De website trekt gemiddeld zestig bezoekers per dag, maar vertoont sinds maandag een stijging. ,,Voor schaatsliefhebbers is dit een leuk adres. Ze kunnen er precies vinden wat ze nodig hebben. Ik heb net nog de ijsdikte gemeten en hoewel je op het ijs kunt staan, is het risico groot. Maandag lag het grootste deel van de plas nog open en op die dunne plekken durfde ik dinsdagochtend het ijs nog niet te meten. Doorgaans durf ik zonder problemen op ijs van vijf centimeter dik te schaatsen en vanaf woensdag schaats ik met mijn ogen dicht over de Ankeveense Plassen. Iedere vorstperiode inspecteer ik het ijs in Ankeveen en dat is nu extra nodig vanwege de harde wind die wakken veroorzaakt." Tegenwoordig neemt Werkhoven een camera mee en zet de foto's op internet met een stukje tekst erbij. ,,Het ijs is nog erg gevaarlijk, vooral bij die trekgaten. Als we nog een paar dagjes verder zijn dan gelooft iedereen het wel en is het ijs sterk genoeg. Omdat ik publiceer op internet voel ik me extra verantwoordelijk. Anders had ik geschaatst, maar nu stel ik dat een dagje uit. Als mensen me herkennen geef ik immers het slechte voorbeeld. Er rijden hier langs mijn huis al genoeg ambulances omdat er mensen zonder enig natuurkundig besef door het ijs zakken".

De regionale schaatsclub De Vijf Dorpen heeft de webmaster onlangs benaderd om binnenkort gezamenlijk iets op internet te kunnen ondernemen. Tot slot de hamvraag, zit er nog een Elfstedentocht in het vat? Maar de digitale weerman laat zich er niet over uit of het een strenge winter wordt. ,,Veel weerkundigen proberen dit, maar niemand kan daar een goed antwoord op geven."

Nico Postma
woensdag, 11-12-2002