Temperatuursprong


Bron: KNMI en Science

 


Het lijkt er alleszins op dat de aarde, al dan niet mede veroorzaakt door invloeden van de mens, bezig is versneld op te warmen. Dat dit consequenties heeft, zal niemand verbazen, echter is een nauwkeurig toekomstscenario (nog) niet te voorspellen. Een feit is wel dat de aarde sinds 1988 een versnelling heeft gezet in de opwarming. Meteorologen spreken al van een 'temperatuursprong'.
Nederland, de delta aan zee met tien miljoen inwoners beneden de zeespiegel, is extra kwetsbaar als zich inderdaad klimaatveranderingen gaan voordoen. Meer regenval? Stijging van de zeespiegel? Smeltende gletschers? Uitzetting van het oceaan- en zeewater wereldwijd?

Omdat er nog veel onzekerheid is, snelle klimaatveranderingen in de geschiedenis van de aarde vaker zijn voorgekomen en ik, ondanks mijn schaats- en zeilliefhebberij, graag droge voeten houd, houd ik het weer en onderzoeken naar het weer scherp in de gaten. Ik nodig u uit met mij mee te kijken en zonodig van commentaar te voorzien (Weerstation De Arend.nl)
Onderstaand vindt u de gegevens over de temperatuursprong en wat meer algemene informatie van het KNMI over de klimaatverandering. De overige artikelen in de rubriek 'Weernieuws' bevatten de meest recente onderzoeken naar de veranderingen in het klimaat alsmede eigen uitzonderlijke metingen, verricht op Weerstation De Arend te Kortenhoef.

Jos Werkhoven, Uitgeverij en Weerstation De Arend te Kortenhoef, Wijdemeren, 2004


De temperatuursprong

Onderstaande grafiek laat duidelijk de verandering zien in gemiddelde temperatuur van de aarde. De zwarte streep laat de toename zien van CO2 in de atmosfeer.
De grafiek komt uit: Modern Global Climate Change, Thomas R. Karl and Kevin E. Trenberth, Science, 05-12-2003

Onderstaande grafiek toont de jaargemiddelde temperatuur te De Bilt. Ieder jaar op 1 januari wordt deze grafiek bijgewerkt door Weerstation De Arend. Ook in deze grafiek is de temperatuursprong goed waar te nemen.

Onderstaande grafiek toont de temperatuurvariaties van de aarde in de afgelopen 1000 jaar.
De vier verschillende lijnen zijn mogelijke variabelen; door het gebrek aan goede data van vóór 1900 zijn de uitslagen groot. Deze verdwijnen aan het eind van de vorige eeuw.
De grafiek komt uit het onderzoek: Causes of Climate Change Over the Past 1000 Years, Thomas J. Crowley, Science, 14 juli 2000


Het KNMI heeft op haar site goed leesbare achtergrondinformatie over klimaat verandering geplaatst. Door op het KNMI embleem te klikken, komt u in de index van de klimaatinformatie van het KNMI.